Zupa Miso – Pysznie i zdrowo!

zupa miso

Zupa Miso – Pysznie i zdrowo!

Zupa Miso…  Pewnie słyszałeś już tą nazwę i zastanawiałeś się co to jest.

Zupa miso to zupa przygotowana na bazie bulionu dashi, czyli suszonych i lekko podwędzanych płatów tuńczyka oraz pasty o tej samej nazwie co zupa, miso, czyli pasty ze sfermentowanej soi.

Miso to tradycyjna japońska zupa, spożywana praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków.
Może to dziwić, ale spożywana jest również na śniadanie.
Zupa przygotowywana jest zależnie od regionu i upodobań. Najczęstszymi dodatkami są: tofu, wodorosty wakame oraz ryby.
Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby.

zupa miso

Teraz trochę o historii tej pysznej potrawy.

Miso najprawdopodobniej powstała w chinach koło 500 roku przed naszą erą.
Do Japonii przywędrowała wraz z buddyzmem od czego zaczęła się jej historia jako japońskiego dania. Japońska zupa nieco różni się od chińskiego pierwowzoru, który miał w sobie takie składniki jak zboża, sól czy alkohol.

Zupa miso to samo zdrowie!

Miso zawiera bakterie mlekowe, które ułatwiają trawienie i wchłanianie pożywienia oraz sprzyjają powstawaniu niektórych witamin. Występują w niej ważne składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez, a w mniejszych ilościach siarka i miedź.

Miso jest również doskonałym źródłem białka – jego głównym składnikiem jest soja – zwana również warzywnym mięsem.  Sama soja jest ciężkostrawna, nawet jeśli się ją długo gotuje, miso zaś jest łatwiej przyswajalne, ponieważ jest odpowiednio przetworzone.

zupa miso

Ogólnie mówiąc:

Zupę miso albo kochasz albo nienawidzisz! Ma swój charakterystyczny smak i zapach.
Ja osobiście ją uwielbiam i mogę ją jeść codziennie, jak Japończycy!
Dobra miso powinna być, delikatna, aromatyczna i bogata w smaki. Właśnie za to ją uwielbiam!

Jesteś ciekawy jej smaku? Sprawdź ją koniecznie! Zupa miso w wersji standardowej oraz z krawetkami lub owocami morza.

Swoimi wpisami pragnę przekonać Was do odkrywania nowych smaków i zgłębiania wiedzy na temat japońskiej kuchni i kultury.

Już niebawem kolejne.

Yee!

 

 

 

Share this post

Comment (1)

  • Mareczek Reply

    Idealna zupka na kaca 🙂

    18 maja 2018 at 12:52

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *