Tempura – Jak zrobić idealnie chrupiące danie?

tempura sushi

Tempura – Jak zrobić idealnie chrupiące danie?

Kocha ją zdecydowanie większość!

Cienkie i delikatne ciasto, w którym można zanurzyć prawie wszystko.
Następnie usmażyć w głębokim oleju, nadając daniu niesamowitą chrupkość i smak!
Wiem, że brzmi smakowicie, ale zacznijmy od historii tempury 🙂
Pewnie myślisz, że tempura narodziła się w Japonii, niestety tak nie jest!
Jej historia sięga aż XVI wieku.
Przywędrowała wraz z portugalskimi jezuitami, którzy przybyli do Japonii na misję.
Tempura tak zasmakowała japończykom, że stała się jednym z ich popisowych dań.

Podobnie jak w sushi, Tempura tez ma swoich mistrzów!
Nazywamy ich Tempura-ya-san, a restauracje, w których serwuje się tempurowe smakołyki to Tempura-ya!

Co możemy usmażyć w tempurze?

W tempurze możemy zrobić prawie wszystko.
Najczęściej są to pokrojone kawałki ryb, owoców morza czy mięs.
Warto eksperymentować, ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂
Tempura i sushi – Idealne połączenie!
Smaki obu potraw idealnie do siebie pasują, przykładowo Futomak z krewetką w tempurze i słodkim sosem, coś pysznego!
Samo sushi również można obtoczyć całe w tempurze.
Mamy wtedy całą rolkę w naszym ukochanym, chrupiącym cieście 🙂
Wszystko już wiemy, więc zabieramy się za robienie tempury!

Co musimy przygotować do zrobienia ciasta?

Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 0,5 szklanki
Woda – najlepiej lodowata!

Aby ciasto było chrupiące i delikatne wystarczy trzymać się paru kroków.
Ciasto mieszamy szybko, powinny powstać gródki, które potem wysmażą się pod wpływem wysokiej temperatury.
Potrzebujemy wysokiego naczynia, w którym nagrzejemy olej do 170-180 stopni.

Wcześniej przygotowane składniki można lekko oprószyć mąką, pozwoli to na lepsze trzymanie się tempury przy naszym produkcie.
Składniki pojedynczo zanurzamy w tempurze i wrzucamy do nagrzanego wcześniej oleju.

Smażymy aż będą złociste i chrupiące, to znak pysznej tempury! Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym, po chwili danie jest gotowe!
Nie ma co czekać aż wystygnie, najlepsza tempura jest właśnie na ciepło.

Można stosować do niej wszelkiego rodzaju sosy i dodaki, które urozmaica twoje danie 🙂
Japończycy osiągnęli już mistrzostwo w sporządzaniu tempury!

Chętnie przeczytam w komentarzach jak Wam poszło 🙂
Yee!

Share this post

Comment (1)

  • Anna B Reply

    Super przedstawiony proces! Ja dodaję jeszcze troszkę soli do smaku 🙂

    15 czerwca 2018 at 12:48

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *