Składniki do sushi – Co warto wybrać?

produkty sushi

Składniki do sushi – Co warto wybrać?

Sushi to japońska potrawa, w której głównym składnikiem jest zakwaszony ryż, dle mnie sushi to też rodzaj sztuki wyróżniający się oryginalną formą i cudownym smakiem.

Produkty do sushi.

To bardzo rozbudowany temat, ponieważ przy tworzeniu sushi ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Jest masa różnych produktów, których można użyć do stworzenia ulubionej rolki.

Ja jednak dzisiaj chcę się skupić tylko na tych podstawowych i wymienię produkty do sushi, których używa się w większości restauracji i sushi-barów na całym świecie. Większość z nich bez problemu znajdziecie w większych supermarketach.

A więc poznajmy podstawowe składniki sushi 🙂

Ryż – Niezbędny składnik twojego sushi.

Odmiana ryżu przeznaczonego do sushi powinna być krótko ziarnista(o długości 5,0-5,2 mm). Taki ryż powinien być szlifowany, prawie okrągły, powleczony dużą ilością skrobi. Skrobia powoduje, że pomimo płukania, ryż będzie kleisty dzięki czemu łatwo skleimy nasze maki i nigiri w całość.

Ugotowany ryż oczywiście mieszamy z odpowiednią mieszanką octu ryżowego i cukru aby nadać mu smaku.

Nori – Wodorosty bogate w witaminy i minerały.

Zebrane wodorosty suszy się i podpieka, czasem przyprawiając. Otrzymuje się cienkie arkusze sprasowanych glonów, które wykorzystuje się do skręcania sushi.

Zawierają duże ilości wapnia, żelaza i jodu. Niektóre gatunki zawierają nawet do 10 razy więcej wapnia niż krowie mleko. Wodorosty są źródłem witamin A, E, K, C. Polecane są również jako zamiennik mięsa dla wegetarian. Ich zastosowanie nie kończy się tylko na sushi, można ich używać do sałatek i wielu innych potraw.

Kampyo – Tykwa marynowana w karmelu.

Jest to roślina z rodziny dyniowatych, która została ugotowana z przyprawami i zamarynowana w słodkim karmelu. Kampyo najczęściej wykorzystuje się w sushi jako składnik do zwijanych maków.

Fantastycznie przełamuje smak ryby, awokado lub wasabi. Jednak ma specyficzną strukturę i smak co nie każdemu może podpasować.

Oshinko / Daikon – Japońska marynowana rzodkiew

Słowo daikon znaczy “wielki korzeń”. Roślinę tę nazwano tak z dwóch powodów: Może osiągać wagę 50 kg i długość metra. Jednak jej największym atutem są rewelacyjne właściwości poprawiających trawienie.  Dostarcza ona również prawie 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Jest chrupiąca i nadaje ciekawy charakter potrawie. W sushi można ją znaleźć w postaci cieniutkich pasków.

Ogórek – Niezbędny na liście: składniki do sushi

Odmian ogórka jest wiele, jednak do sushi nadaje się najlepiej ogórek krótki. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się do każdego rodzaju sushi. Sprawia, że potrawa jest soczysta a zarazem chrupiąca i co ważne zdrowa!

Do sushi używamy tylko twardszego miąższu ogórka pociętego w cieniutkie paski. Woda zawarta w środku ogórka rozmoczyła by nasze maki i nic by z tego dobrego nie wyszło.

produkty sushi

Tak jak pisałem wcześniej: “przy tworzeniu sushi ogranicza nas tylko własna wyobraźnia” dlatego Ty w swojej rolce możesz umieścić co tylko zapragniesz. Różnego rodzaju owoce, warzywa czy mięsa. Wszystko co tylko przyjdzie Ci na myśl i będzie tworzyło zgraną kompozycję smakową.

Produkty do sushi oczywiście powinny być jak najlepszej jakości, a także świeże aby twoje dzieło było na jak najlepszym poziomie. Dowiedz się więcej – Jak rozpoznać świeży produkt? Oto jest pytanie!

Ja wymieniłem tylko te podstawowe składniki sushi, których używają kucharze na całym świecie. Sprawiają one, że potrawa jest pyszna, zdrowa i ma swój oryginalny charakter.

Zapoznanie się z tematem: “produkty do sushi” to narazie pierwszy etap na drodze do samodzielnego przygotowania sushi. W swoich kolejnych wpisach będę się starał nauczyć Was jak przygotować odpowiedni ryż do sushi czy skręcić lubiane przez wszystkich sushi-maki.

A więc śledź mojego bloga i bądź na bieżąco 🙂

Jeśli to robisz napisz proszę w komentarzu czy moje informacje są dla Ciebie przydatne 🙂

Yee!

Share this post

Comment (1)

  • p. Reply

    Bardzo w porządeczku blog. Czekam na więcej 🙂

    24 listopada 2017 at 13:11

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *