Jedzenie sushi! 7 zasad jak to robić.

Jedzenie sushi! 7 zasad jak to robić.

Jedzenie sushi… na pewno słyszałeś wiele teorii związanych z tym tematem.

Jednak aby wszystko było jasne chcę przedstawić Wam parę zasad jak faktycznie powinno to wyglądać.  Sushi to nie tylko jedzenie, to cały rytuał związany z tą japońską sztuką.

Tym wpisem chcę obalić złe nawyki i podzielić się swoją wiedzą z Wami.

jedzenie sushi

Jedzenie sushi

A więc…

  1. Pałeczkami czy rękoma?

Jak każdy wie pałeczki (hashi) to nieodłączny element spożywania sushi.
Jednak czy są one niezbędne?  Otóż niekoniecznie.  Wielu to pewnie zaskoczy, ale sushi można jeść rękoma.  Japończycy nie widzą w tym najmniejszego problemu.
Już nie musisz się martwić, że nie możesz złapać kawałka pałeczkami lub zastanawiać jak inni to robią!
Po prostu złap kawałek ręką i ciesz się smakiem.
Jak już jesz pałeczkami pamiętaj, aby je potrzeć o siebie w celu usunięcia drzazg.

jedzenie sushi

Wyjątkiem jest sashimi – Te należy jeść tylko i wyłącznie pałeczkami.
Jeśli nie wiesz o czym mówię, przeczytaj mój poprzedni wpis:  „Jakie są rodzaje sushi?”

  1. Smakosze czasu nie liczą

Sushi nie należy jeść za szybko. Te małe kawałeczki nafaszerowane ryżem i innymi składnikami są bardzo niepozorne.  Po paru kawałkach należy odczekać  chwilę, aby się „ułożyło”.  Łatwo można przesadzić i zamienić przyjemność jedzenia sushi w uczucie przepełnienia, a co za tym idzie słabego samopoczucia.  Wiem, że sushi jest przepyszne i trudno mu się oprzeć, tym bardziej SushiYee! ale trzeba to robić z głową.

  1. Wspólne jedzenie sushi

Yee! Nie ma nic lepszego niż pyszne sushi jedzone w gronie najbliższych znajomych. Należy jednak wiedzieć jak prawidłowo jeść z jednego talerza.  Jak już upatrzyłeś kawałek dla siebie, pamiętaj aby zabrać go grubszym zakończeniem pałeczek, przeciwnym do tego którym spożywasz sushi. Tak jest higienicznie i prawidłowo.

jedzenie sushi

  1. Na raz!

Nie wypada jeść jednego kawałka sushi na parę razy.
Chodzi o to aby poczuć smak wszystkich składników znajdujących się w jednym kawałku.
Tylko one razem dają całkowita bombę smakową.
A więc… Na raz!

  1. Sos sojowy

Europejczycy kochają sos sojowy, a jeszcze bardziej uwielbiają w nim zatapiać całe kawałki sushi.
Nie, nie i jeszcze raz nie!
Sos sojowy ma za zadanie podbić smak potrawy. Zanurzając ją całkowicie pozbawiasz ją swojego indywidualnego smaku.
Wystarczy delikatnie zanurzyć nasz kawałek i cieszyć się pełnią smaku tego cuda.
Podczas spożywania nigiri należy pamiętać aby zanurzać w sosie tylko rybę. W innym wypadku ryż nasiąknie nam sosem, a cały kawałek się rozpadnie zanim wyląduje w naszych ustach.

jedzenie sushi

  1. Wasabi

Nie powinno łączyć się wasabi z sosem sojowym. Zabija to właściwości obu produktów.
Wasabi należy kłaść bezpośrednio na kawałek sushi.  Uważajcie na ilość jaką nakładacie, bo potrafi być na prawdę ostro!

  1. Imbir

Wiele osób lubi kłaść marynowany  imbir bezpośrednio na kawałek sushi.
Czas z tym skończyć!
Zadaniem imbiru w sushi jest oczyszczanie kubków smakowych między kolejnymi kawałkami.
Dzięki niemu lepiej odczuwamy smak każdego kawałka.

Mam nadzieję, że te informacje Wam się przydadzą i podczas następnej uczty będziecie już bogatsi w podstawy prawidłowego jedzenia sushi.

Oczywiście to są tradycyjne zasady spożywania tej japońskiej potrawy.

Możesz jeść sushi jak tylko Ci się podoba, ale podstawy warto znać. Bądź na bieżąco!
W kolejnym wpisie zdradzę Wam parę informacji jak rozpoznać świeży produkt.

Yee!

Share this post

Comments (6)

  • FizzySlimCanda Reply

    Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.

    23 stycznia 2018 at 19:13
  • Michał Reply

    A jak ostatnio tłumaczyłem znajomym, żeby nie maczać całych kawałków w sosie to się ze mnie śmiali 😀 5!

    6 lutego 2018 at 12:51
    • Mareczek Reply

      U mnie było podobnie 😛 Ale My Polacy podobno kochamy sos sojowy 😛

      18 maja 2018 at 12:54
  • Sushimaniacy Reply

    Ciekawy artykuł, pozdrawiam.

    7 lutego 2018 at 19:09
  • U Szwagra Reply

    Świetny poradnik dla amatorów sushi!

    5 marca 2018 at 12:42
  • Alicja Borek Reply

    A jak tam lubię wymieszać wasabi z sosem 😛

    15 czerwca 2018 at 12:51

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *