Jak zrobić ryż do sushi? Słodko-kwaśny fundament sushi…

jak zrobić ryż do sushi

Jak zrobić ryż do sushi? Słodko-kwaśny fundament sushi…

Jeśli postanowiliście ugotować samodzielnie ryż do sushi, to świetnie trafiliście!
Nie jest to wcale takie trudne, jak by się mogło wydawać.
Trzeba jednak trzymać sie kilku podstawowych punktów, a wszystko będzie dobrze 🙂
Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie specjalnego garnka do gotowania ryżu.
Jednak na takie rozwiązanie mogą pozwolić sobie tylko nieliczni.

Dlatego pokażę Wam jak ugotować wspaniały ryż w domowych warunkach, bez specjalnych urządzeń. Tak jak robili to Japończycy, gdy jeszcze nikt nie wymyślił takich cudów, jak garnek do gotowania ryżu 🙂

Niezbędne produkty:

– ryż do sushi – specjalny, kleisty,  drobnoziarnisty – 500g
– ocet ryżowy – 14 łyżek
– cukier – 7 łyżek
– sól – 1 łyżka

Jeśli wszystko już mamy, możemy zaczynać!

Przygotowanie ryżu do gotowania:

Zaczniemy od bardzo dokładnego wypłukania ryżu w zimnej wodzie.
Do płukania polecam dużą miskę, aby każde ziarenko miało szanse na porządne płukanie.

Zlewamy całą wodę i powtarzamy czynność 4-5 razy aż woda będzie klarowna.
Wypłukany ryż zalewamy zimną wodą, tak by cały został zakryty i odstawiamy na 10 min.

Do gotowania ryżu najlepiej nadaje się garnek z grubym dnem i przykrywką.
Palnik którego będziemy używać powinien zajmować wielkość całego garnka, aby ryż gotował sie równomiernie.
Proporcje ryżu do wody podczas gotowania to 1:1,5. Czyli wody tyle co cała objętość ryżu i jeszcze trochę 🙂
Przykrywamy garnek pokrywką.

Czekamy aż woda sie zagotuje, wtedy można lekko przemieszać ryż aby się nie przypalił.
Zmieszamy moc palnika na najmniejszą i gotujemy po przykryciem 10 min.
Nie wolno zdejmować pokrywki, bardzo ważne jest, aby ryż miał swój mikroklimat 🙂
Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10-15 min do odparowania, dalej trzymając ryz pod przykryciem.

zalewa do sushi

W czasie gry ryż paruje przygotujemy całą esencję smaku – czyli zalewę do ryżu:

W garnku lekko podgrzewamy ocet ryżowy, nie gotujemy.
Dodajemy cukier i sól do smaku. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.

Jeśli nas ryż już odparował, wyrzucamy go do miski.
Ważne aby miska nie była za mała, pomoże to w dobrym połączeniu  ryżu z zalewą.

Lekko rozdrabniamy ugotowany ryż i zalewamy go naszą miksturą.
Musimy go dokładnie wymieszać, aby nie miał grudek, ale też nie za mocno, aby nie uszkodzić ziarenek ryżu.
Z początku czynność powtarzamy co 5-10 min, najlepiej kiedy ryż jeszcze paruje. Wtedy zalewa idealnie wsiąka, a nasz ryż ma świetny, bogaty smak 🙂

Jeśli ryz już nie paruje należy go i tak od czasu do czasu przemieszać, aby nie powstały grudki.

Jeśli nasz ryż osiągną już temperaturę pokojową, to możemy przystąpić do działania!
Pamiętajcie, aby nie nakładać gorącego ryżu na nori! Nori wchłonie szybko całą wilgoć i będzie bardziej podatne na uszkodzenie 🙁

 

Mam nadzieje, że moje kulinarne instrukcję Wam się przydadzą 🙂

Zachęcam wszystkich do samodzielnego robienia sushi w domu! To na prawde super zabawa!
Ale o tym bede sie rozpisywał w kolejnych wpisach 🙂

Yee!

Share this post

Comments (3)

  • weronika Reply

    Fajny sposób, wypróbujemy i napiszę jak efekty 🙂

    11 maja 2018 at 15:25
  • paweltroj1 Reply

    Super ten wpis 🙂 Akurat dzisiaj mamy robić z rodzinką sushi

    18 maja 2018 at 11:47
  • Sanek Reply

    Sprawdzone – Polecam ten sposób!

    18 maja 2018 at 12:58

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *