Jak rozpoznać świeży produkt? Oto jest pytanie!

swieze_sushi

Jak rozpoznać świeży produkt? Oto jest pytanie!

Jak rozpoznać świeże sushi? Wiele osób pewnie się zastanawiało nad tym…

Dobre sushi to świeże sushi! Należy zawsze pamietać o tym, że mamy do czynienia z produktem o bardzo krótkiej dacie przydatności. Najlepiej je skonsumować w przeciągu kilku godzin od produkcji. Czas produkcji to tylko jedno ze zmartwień konsumenta. Innymi są np. czy ryba jest świeża lub czy warzywa w twojej rolce są zdatne do jedzenia. Tym wpisem chcę pokazać Wam jak uniknąć problemów związanych z konsumpcją nieświeżego sushi.

Świeże sushi?

Podstawowym elementem sushi jest ryż, o czym pisałem w moim pierwszym wpisie: historia sushi.
A więc zaczniemy od niego…
Świeży ryż nie może być suchy, jeśli taki jest możecie być pewni, że nie został przygotowany tego samego dnia co Twoje sushi.
Po włożeniu kawałka sushi do ust ryż powinien się rozpaść na drobne ziarenka, a nie dawać uczucie jak byśmy jedli żwir. Nie ma co ratować go sosem sojowym, ryż jest po prostu stary i nieświeży.

świeże sushi

Kolejnym nieodłącznym elementem sushi są owoce morza.
Jedne podawane na surowo, jak np. łosoś a inne poddawane obróbce termicznej jak np. krewetki w tempurze.
Surowa ryba w twoim sushi powinna być bezwonna.
Jak ryba pachnie rybą znaczy że coś jest z nią nie tak. Dodatkowo powinna być sprężysta i pozbawiona śluzu. Jeśli ryba się rozpada, niemiło pachnie i jest pokryta śluzem to na pewno jest nieświeża i nie należy jej jeść!

W przypadku owoców morza poddanych obróbce cieplnej łatwiej ukryć ich nieświeżość.
Najlepiej powąchać czy dany produkt nie pachnie czymś nieprzyjemnym. Jeśli tak jest od razu wywal go do kosza, szkoda twojego zdrowia.

świeże sushi

W każdej rolce znajdują się marynowane lub świeże warzywa.
W tym przypadku temat jest prosty i widoczny gołym okiem.
Świeże warzywo nie powinno mieć czarnych plam, być pokryte śluzem czy nie daj boże jakimś grzybem, bo kucharz źle je zabezpieczył podczas wkładania do lodówki.

Marynowane warzywa są o tyle bezpieczniejsze, że do marynowania używa się octu, który zapobiega rozmnażaniu się bakterii, ale i tak trzeba uważać na grzyby, które lubią pokrywać wilgotne produkty.

swieze warzywa

Nie ryzykuj!

Ogólnie mówiąc: Jak coś po prostu nie ładnie pachnie, widać jakiś dziwny nalot na produkcie czy jest wysuszone na wiór – lepiej tego nie jeść!
Nie wmawiać sobie. że tyle pieniędzy  pójdzie na marne. a mi pewnie i tak nic nie będzie! Można nabawić się problemów z żołądkiem, a co gorsza zatrucia pokarmowego!

Radzę unikać sushi z supermarketów które leży po trzy dni w lodówce a ryż przypomina suche wiórki.
Najlepiej zamawiać sushi w miejscach z dobrą opinią, wtedy mamy jaką kolwiek pewność że wszystko będzie dobrze.
Jak już zamówisz swój ulubiony przysmak najlepiej zjeść go w przeciągu kilku godzin zanim utraci świeżość i wszystkie składniki przesiąkną swoim smakiem.

Mam nadzieję, że udzieliłem Wam przydatnych informacji, dzięki którym unikniecie konsumpcji nieświeżego sushi i nie narazicie się na problemy ze zdrowiem.

Czekajcie na moje kolejne wpisy!

Yee!

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *